Cautati in site

Friday, April 03, 2009

Studiu pentru imbunatatirea functionalitatii unei case

Articol de Pascuta Vasile - Silu
www.siludesign.blogspot.com
+40 767415359





Un studiu pentru imbunatatirea functionalitatii unei case incepe prin propunerea unor tinte. In acest caz s-a dorit rezolvarea corecta a accesului in diferitele spatii ale locuintei si definirea clara a functionalitatii lor. Primul pas il constituie realizarea releveului si desenarea pe baza acestuia a planului initial.

In functie de diferite elemente restrictive, pereti portanti, goluri, stalpi, etc. se remodeleaza spatiul prin pozitionarea corecta a accesurilor in incaperi si eliminarea unor pereti pentru obtinerea unor spatii mai generoase cu un potential estetic si functional mai mare.

Pentru definirea clara a functionalitatii fiecarui spatiu, in procesul remodelarii lui, este imperios necesar sa se tina cont de amplasarea corecta a mobilierului. Mobilierul nu este sau nu ar trebui sa fie un element care sa apara in fiecare spatiu util care permite amplasarea lui. "Cantitatea" de mobilier dintr-o casa ar trebui sa fie rezultatul direct al nevoilor familiei respective. Spun asta pentru ca designul nu exista fara functiune.

Un ansamblu de mobilier de bucatarie n-ar avea nici o noima daca n-ar fi in primul rand functional. Din acest motiv la demararea unui proiect de design de interior este primordiala definirea functionalitatii spatiilor, zone de ciculatie, zone de relaxare si zone de lucru, relationarea corecta intre acestea, volumul necesar de mobilier si pozitia acestuia. De fapt este necesara gandirea spatiilor in functie de activitatile si nevoile cotidiene ale unei familii. Totul se raporteaza la asta, la persoanele care folosesc aceste spatii si la relatiile dintre ele.

Dupa rezolvarea partii functionale a proiectului si pe baza acestuia se dezvolta partea estetica. Totul, lumina, culoare, forma, trebuie sa fie puse cap la cap si sa formeze un intreg. Trebuie sa avem insa mare grija, doar cu respectarea mecanica a unor reguli citite sau auzite undeva, riscam sa ramanem in zona monotoniei si a banalului.

No comments: